26 Aralık 2015 Cumartesi

Klomen

Kısırlık tedavisinde kullanılan ve içerisinde klomifen sitrat bulunan ilaçlardan biri olanKlomen yumurta gelişimini uyarır.

Ülkemizde 1960’lı yıllardan itibaren kullanılan Klomifen Sitrat, genellikle farklı ilaç firmalarında değişik isimlerle anılır; Klomen, Serophene, Gonaphene piyasada görülebilecek çeşitleridir.Klomen kullananlar ortalama 15 mm yumurta oluştuğunu bildirmektedir ancak bazı kişilerde hiçbir değişim de görülmemektedir. Mutlaka doktor kontrolünde alınması gereken Klomen, yanlış kullanıldığında yumurtalarda kist oluşturabiliyor.

Klomen uyarıcı bir ilaçtır, direk kısırlığa etki etmez. Kadınlarda yumurtlamayı sağlayan hipofiz bezidir ve Klomen, beyindeki bu bölgede yer alan FSH hormonunu tetikler. Östrojen hormonu ile hipotalamus arasında bir uyum sağlayan klomifen sitrat, FSH hormonunun salgısını artırır. 6 ay boyunca Klomen kullananlar 10’da 8 oranında yumurtlama işlemini başarıyla gerçekleştirir; yarısında da gebelik görülür. Klomen, aktif karaciğer hastaları ve vajinal kanamaları olan kadınlarda kullanılamaz. Adetin genellikle üçüncü günü kullanılmaya başlanır. Dozajı ortalama 50 mg’dır ancak doktorun görüşüne göre 150 mg da uygulanabilir. Aksi belirtilmediği sürece günde bir kez kullanılan ilacı takiben 5. Gün ultrasona girilir. Yumurtanın büyüme evreleri ultrason görüntülemesi ile takip edilir ve yaklaşık 18-20 mm olunca çiftlerin doğal yollarla ilişkiye girmesi istenir. Yumurta büyüklüğü beklenilen seviyeye geldikten sonra aşılama işlemi yapılabilmektedir; Klomen kullananlar bazen aşıyı yaptırmayı reddetmektedir. Yumurta çatlatma iğnesi de yeterli olgunluğa erişen yumurtanın çatlaması için kullanılır.

Çatlatma iğnesi ile aşılama birbirine karıştırılmamalıdır. Aşılama, erkeğin sperm hücresinin yıkanmasından sonra özel bir ince boruyla rahime gönderimidir. Çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra aşılama yapılır. Klomen kullanıldıktan sonra hamile kalınmaz ise enjeksiyonlu ilaçlar ve tüp bebek yöntemi tercih edilmektedir. Klomen sayesinde çok fazla kişi hamile kalabilmektedir ancak beklentiyi yüksek tutmamak olası aksiliklerde ruhsal çöküntü oluşturmaması için tavsiye edilir.
Kaynak:http://www.medya365.com/saglik/klomen-kullananlar-h315870.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder