Ağrının nüfusu,ağrı nasıl bir yer,ağrıda memur yaşamı,tayinim ağrıya çıktı
Plaka:04
Nufüs
Toplam145,357 Kır:35,158 Şehir110,199
İsmini, sınırları içerisinde bulunan dağdan almış olan Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan bir şehirdir. Şehir içerisinde çok fazla köklü uygarlığın bulunmamasının en büyük nedeni ise bölgenin genel olarak geçiş kapısı olmasıdır. Yani pek çok medeniyet Orta Asya’dan Anadolu’ya geçiş yapacakları zaman bu ilin sınırları içerisinden geçmiştir. Bölgenin şartları gereği burada yaşayan kişilerin temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Endüstrinin çok fazla gelişmemesine rağmen düzlük alanlarından verim alınması sayesinde pek çok ürün burada yetiştirilebilmektedir. Ağrı merkezine yakın bölgelerde tarım ve hayvancılığın yanı sıra arıcılık da yapılmaktadır. Şehirdeki ilçeler Merkez, Doğubeyazıt, Patnos, Diyadin, Taşlıçay, Eleşkirt, Tutak ve Hamur’dur.
Ağrı’da bulunan Doğubeyazıt ilçesi ilin en fazla gelişmiş ve tarihi bakımından en eski ilçesi olarak da bilinmektedir. Ağrı’nın tarihinde oluşmuş olan pek çok şey aslında bu ilçede meydana gelmiştir. Akarsu havzası ve toprak yapısının farklı oluşu sayesinde bu bölgede pek çok farklı tarım ürünü yetiştirilebilmektedir. Diğer ilçelere nazaran hızlı bir şekilde büyüyüp gelişmeye devam eden şehirde buna bağlı olarak da iş yeri, konut, ticari bölge, otel gibi alanların sayısında bir artış meydana gelmiştir. Şehrin en önemli özelliği ise Gürbulak sınır kapısı. İran sınırında bulunan bu kapı sayesinde ülkeye giriş çıkışlar yapılırken şehrin önemi de kat be kat artmıştır.
Nüfus bakımından en kalabalık ilçe ise Patnos. Çeşitli geçiş yollarının kavşağı görevi gören ilçe, bundan dolayı gelişmesini günümüzde bile sürdürmektedir. Diyadin ilçesi ise genel olarak kaplıcaları ile meşhurdur. İlin geneline yayılmış olan tarım ve hayvancılık kendini burada da göstermiştir. Bölgede genel olarak akrabalar yaşamaktadır. Merkez ilçe olan Ağrı’nın iklimi oldukça soğuktur. Ormanlık alanının çok az olmasından dolayı halk ağırlıklı olarak tarım ile uğraşmaktadır. Eski dönemlerde Ağrı Dağı Üniversitesi adı verilmiş olan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, gerek il içerisinde gerekse ülkenin dört bir köşesinden onlarca farklı öğrenciye de eğitim vermeye devam etmektedir. Ağrı iline gelmek isteyen kişiler hava yolu ve kara yolu ile bu şehre ulaşabileceklerdir.
Ağrı yaşamak için nasıl bir yer
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder